Monday, November 30, 2009

Jedan mali početak

Ovaj blog, kao što se može primetiti po nazivu, posvećen je Mileni Pavlović Barilli, kao jednoj celini, neobičnoj i velikoj, toliko velikoj da još ne uspevamo da pojmimo razmere te veličine i koliko nas zaista ona sve prekriva, koliko nas otkriva, koliko je ostavila traga u vremenu posle, i koliko će tek uticati na mnoga strujanja u vremenu danas i vremenu sutra.

Zašto samo „celina“, a ne čuvena i do izbledelosti i dosade istrošena sintagma „život i delo“? Kome fali ova druga, savetujem da ne prati ovaj blog, neka se prošeta do neke od biblioteka, pa nek u memljivoj čitaonici uživa u stereotipnim studijama njenog „života i dela“, preplavljenih ovakvim i sličnim pohabanim izrazima... Pitanje ustanovljenja ovakve sintagme je tema za neki drugi blog, te o tome neću dalje.

Dakle, „celina“ nije moj izbor, već nemanje izbora da se drugačije sagleda postojanje umetnika i zbije u jednu reč, onu reč početka, koja otvara sve dalje, i nove, i one već utabane, naizgled poznate putokaze za njegovo otkrivanje, oživljavanje, podsećanje, trajanje.

Milena, kao celina kakvu poznajemo, danas je nedovoljno ispunjen i nedovršen, mada u mnogim aspektima savršen, kaleidoskop kroz koji vidimo raznobojnu sliku, nezgrapnu, isprekidanu i ponekad nelogičnu. Mnogi fragmenti jesu još uvek misterija, neki su na nivou spekulacija, neki su ostali ono strujanje u vazduhu kada se skoro šapatom izgovarala neka velika ili mala tajna. Verujem da će ovaj vek u svojoj jednistvenoj unapređenosti izmisliti i pokrenuti nove načine da se ti fragmenti malo izbruse, rafinišu, da im se oštre ivice zaoble, da se granice među njima polako gube, kako bi naša celina dobila novu punoću, svežu i produbljenu perspektivu savremenog poimanja, kako bi se približila punom krugu – savršeno jednostavnom i osvetljujućem.

Ovo će biti moj doprinos, možda skroman, možda veliki. To ćemo tek saznati, i iskreno, neki tamo daleki, krajnji rezultat me ne brine toliko, jer znam koliko sve ovo vredi... bar za mene. I to mi je dovoljno. Ovaj blog je moj lični, nezvaničan doprinos, jer nisam imao prilike da saznam kome se treba obratiti da bih svojim angažovanjem doprineo obeležavanju velikog jubileja, stogodišnjice rođenja Milene Pavlović Barilli, i sumnjam da bih uspeo da se uvučem u tu zvaničnu grupu onih koji se bave Milenom. Naravno, u tom krugu ima onih sjajnih, koji se bave celinom, ali verujem da ima i onih koji se bave izlizanim sintagmama. To je uvek tako, izgleda. Čini mi se, ipak, da su ovi drugi u manjini, što me je i ohrabrilo da krenem sa ovim projektom i dobro je što u savremenim komunikacionim tehnologijama postoje i one druge, alternativne mogućnosti. Stoga, evo mene. Još jedan početak – mali, ali važan... bez fanfara i parada, ali uz duboki, iskreni naklon „velikoj celini“!

Neka počne otkrivanje, jer krećemo na put!

9 comments:

  1. Верујем да ће ово што нам ти будеш пружио својим блоговањем умногоме помоћи у откривању и разумевању Милене, целине. Једва чекам да погледам у Милену из твог угла, или да ме инспиришеш да нађем свој! Срећно!

    ReplyDelete
  2. Хвала на подршци и на праћењу мог блога. Ако овим садржајем успем да те бар мало подстакнем на размишљање и приближим те кругу који покушавам да пређем, бићу врло срећан, јер ћу знати да сам на овом путу ипак направио неку разлику. Остани и даље близу, и већ ћеш обликовати личну слику о Милени, она је ту и чека да је поново откријемо.

    ReplyDelete
  3. Meni se sviđa izbor reči "celina". Simpatično je koliko je reč uobičajena a skroz originalna u ovom kontekstu, pogotovu ako se upotrebljava sama, kao koncept, a ne u nekom deskriptivnom smislu. Posebno dobar izbor jer kod tradicionalne fraze "život i delo" uvek stoji implicitna međusobna izolovanost između života, sa jedne, i dela, sa druge strane, što baš nikad nema smisla.
    Dobar početak, pa da vidimo i kako se tebi udenula njena celina :)

    ReplyDelete
  4. Управо сам ово о изолованости живота и дела о чему Бојан прича и ја хтео да напишем! Зато ми се и овај приступ (целина) свиђа.

    ReplyDelete
  5. Хвала вам, моји драги људи, ваше мишљење ми заиста значи. Потрудићу се да останем доследан концепту "целине" и да не пређем на ону другу, "синтагматичну" страну :))) Свратите нам опет!

    ReplyDelete
  6. Ja smatram da je biografija, ne samo potreban, već i nužni uslov kada želi da se uđe u koncept nečijeg dela. Kakvim god jezikom se taj umetnik služio da svoje stvaralaštvo izrazi, bilo da je to pero i reči ili kist i boje, da bismo ga izučavali, potrebno je da zađemo u njegov život. Potrebno je da se prošetamo ulicama kojima se on šetao, da ispijemo vino u onakvim ili sličnim birtijama(ili, možda, otmenim restoranima) gde je i naš umetnik to činio. Bez toga ćemo zauvek ostati uskraćeni za čitav jedan univerzum, jer život takvim kakav je čini duša, a ta duša je i delo. Oštar sam kritičar formalista , u tom smislu što smatram da nije sve u rečima, ni na platnu.
    Dakle, dragi moj druže, "celina" je ono što nam je svima potrebno, pa i tvojoj "komunikaciji" sa Milenom. Uverena sam da si na pravom tragu. Srećno!

    ReplyDelete
  7. SWE SHTO DOPIRE DO I OD SUSHTINA DO NAS JE WELIKA STWAR,OVAKO SLOJEVITA ZNACHENJSKA CELINA,KAKVA JE MILENINA AKTIVNOST,UPRAWO TREBA OWU WRSTU IREWERZE,DIVNI STE GOSN.KOVACEVICHU,DIVNO JE WASHE ZNANJE...LEP NAPOR DA SE OSVETLI I OTKRIJE DUBINA LEPOG!
    DRAGO MI JE DA POSTOJITE))
    i moja malenkost se skromno bavi milenom, radi emisiju waler-digital rts,jedna od njih je posvechena mileninim slikama,bice mi cast da vam posaljem link,kada bude gotov ceo spot
    suncica jergovic rts

    ReplyDelete
  8. Hvala na podršci i lepim rečima, zaista sam ganut i srećan, jer postoje divni ljudi koji mogu da razumeju Mileninu svetlost koja izvire iz dubina, koje su ipak za većinu potpuna misterija sa distancom koju nemogu da prevaziđu zbog svoje ograničenosti u prihvatanju...
    Naravno, željno iščekujem da mi pošaljete link, jer mi koji pronosimo Mileninu energiju trebalo bi da se držimo zajedno!
    Nastavljamo putovanje :)

    ReplyDelete